Anna Andersson är Health and Safety manager samt brandskyddsansvarig på Wermkon. Här delar Anna med sig om sina bästa tips för att skapa säkra arbetsplatser och hur det är att arbeta som HSE-konsult.

Berätta – vad gör en HSE-konsult?

Jag arbetar med att skapa säkra arbetsplatser och se till att all personal mår bra. Just nu är jag involverad i ett spännande byggprojekt på en arbetsplats med många olika byggmoment och därför flera viktiga säkerhetsaspekter att se över. Annars kan en arbetsdag innehålla alltifrån kurser på kontoret till riskminimering på plats ute hos kunder med övrig personal.

Låter spännande! Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa är att få göra skillnad. Att när man går hem för dagen känna att man lämnar en arbetsplats säkrare än den var i början.

Du arbetar ju med att skapa säkra arbetsplatser, men vad är de vanligaste riskerna?

Inom byggbranschen, där jag är verksam just nu, är de vanligaste olyckorna fall från hög höjd eller att man snubblar och skadar sig. Just nu med lagstiftning som finns beaktas ofta arbete på över två meter, men min uppfattning är att alla fall ska förebyggas – oavsett nivåskillnad – när det finns risk för skador. Här krävs det en branschöverskridande attitydförändring för att kunna skapa ännu tryggare arbetsplatser som minimerar risken för fall.

Annas bästa tips för en trygg och säker arbetsplats

  1. Planering är A och O, vid ett välplanerat projekt har arbetsmiljö och säkerhet en självklar roll.
  2. En säkerhetsmedveten och lyhörd ledning är ytterligare en grundpelare i en trygg och säker arbetsplats.
  3. Samspelet ute på arbetsplatsen är otroligt viktigt. När det finns en trygg relation mellan HSE-konsult och yrkesarbete finns alla förutsättningar för att tillsammans hitta säkra lösningar.

Vill du också arbeta med att skapa trygga och säkra arbetsplatser? Vi fortsätter att växa och söker fler HSE-konsulter.

Våra medarbetare berättar
Mattias berättar om hur det är att arbeta med SAM i praktiken